План цивільного захисту на особливий період

Затверджую

Директор школи

начальник ЦЗ

О.Ю.Солохіна 

 

ПЛАН

ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

НА ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД

 I. Оцінка природного, техногенного та екологічного стану місцевості

  1. (території) розташування школи , наявності потенційно небезпечних
    об’єктів і можливого характеру, пов’язаних з ними надзвичайних
    ситуацій.

Лохвицька ЗОШ №2 Лохвицької міської  ради Полтавської області знаходиться на території м Лохвиці.

Мікрорайон розташований у межах лісостепової і степової зон. Клімат помірно континентальний. Зима не холодна, з частими відлигами і похмурою погодою. Денна температура повітря – 5-10°С, нічна – 8-15°С (абс. мінімум – 35°С). Сніговий покров тримається 100-110 днів. Стійкий сніговий покров (20-30 см) встановлюється у другій половині грудня. Ґрунт промерзає на 50-70 см.

На території мікрорайону школи не знаходиться потенційно-небезпечні об’єкти.

Лохвицька ЗОШ №2  у зону можливої  небезпеки від потенційно-небезпечних об’єктів не потрапляє. Вірогідне виникнення надзвичайних ситуацій метеорологічного характеру, аварії на комунальних мережах, пожежі.

 

  1. II. Стисла характеристика навчального закладу. Особливості, що
    впливають на організацію та ведення цивільної захисту:

Школа розташована у північній частині міста Лохвиця . Відстань від Київської АЕС складає 243 км, на відстані більше ніж 20 км навколо школи розташовані вишки Регал – Петроліум,  Сенчанський  газопереробний завод, ПАТ “Завод ЗБК ім. С. Ковальської” , тобто у разі виникнення на них радіаційно-небезпечних та хімічних аварій з викидом у повітря великих мас радіоактивних речовин школа може потрапити до зони радіоактивного забруднення.

Оскільки у Полтавській області були випадки виникнення спалахів особливо небезпечного інфекційного захворювання – грипу та інше, а також захворювання на харчові отруєння, необхідно постійно дотримуватися протиепідемічних та санітарно-гігієнічних норм і правил.

Окремі пошкодження будівель та споруд школа може отримати внаслідок виникнення великого стихійного лиха, наприклад, снігових бур, смерчей, ураганів. Може статися пошкодження віконних блоків. Внаслідок падіння дерев знаходження у той час дітей поза будівель може привести до їх ураження.

Укриття дітей при стихійному лихі або випаданні радіоактивних опадів можливо у приміщення закладу.

При загрозі ураження головним способом рятування є терміновий вивід дітей та персоналу школи у напрямку, який буде вказаний у повідомленні, а за умов браку часу – укриття в визначених приміщеннях гімназії з їх подальшою герметизацією.

При загрозі пожежі єдиним способом рятування є термінова евакуація.

При загрозі та виникненні будь-якої надзвичайної ситуації вищого, ніж об’єктовий,   рівня,   школа   отримає   сигнал   “Увага   всім!”   по   радіо,

телебаченню, а також через пресу, якщо дозволяє час, та інструкції щодо подальших дій.

Площа території школи складає 15000 кв. м, з них під забудовою 2780 кв. м; спортивний майданчик; ігрові майданчики.

Решта площі – відкриті майданчики .

Будівля школи являє собою цегляну 2-поверхову споруду висотою 12 м. Міжповерхові перекриття із залізобетонних плит.

Школа має центральний вхід та 4 запасних входи (виходи) на 1-му поверсі.

Енергопостачання школ здійснюється від районної енергосистеми через незалежний енерговідвід повітряними кабелями до структурних елементів школи. Система електропостачання закільцьована.

Теплопостачання шоли індивідуальною котельнею на альтернативному паливі підведенням тепла до будівлі підземною тепломагістраллю.

Водопостачання здійснюється від районної мережі, технічною водою Протипожежна система забезпечується зовнішнім протипожежним водоймищем Школа телефонізована, телефони знаходяться в кабінеті директора, секретаря, учительській та у заступника директора з НВР.

Під’їзди до школи здійснюються з боку вулиці Шкільна, Горького асфальтовим покриттям.

Школа функціонує в одну зміну. Загальна чисельність працівників складає  54 (в т.ч. 5 декретна відпустка) осіб, у тому числі: педагогічних працівників –  всьго 33 особи, 3- сумісника. техробітників – 17 осіб, них 1 сумісник.

Всього учнів  1-11 класів – 338 осіб

Вбудованих чи окремо стоячих сховищ ЦЗ школа не має.

Для захисту органів дихання існує запас ватно-марлевих пов’язок, відпрацьовано документацію щодо одержання засобів індивідуального захисту.

З метою удосконалення навичок щодо виконання своїх функціональних обов’язків з ЦЗ у разі загрози та виникнення НС, маючи інструкції дій персоналу у випадку загрози та виникнення НС техногенного та природного характеру в школі створені невоєнізовані формування: ланка пожежогасіння, ланка охорони громадського порядку, санітарний пост.

III. Рішення Начальника цивільного захисту школи на організацію дій органів управління* сил і структурних підрозділів в режимі особливого стану

В режимі надзвичайного (особливого) стану проводяться:

Виконуються заходи, передбачені Законом України «Про надзвичайний стан»:

– визначення (отримання інформації про) межі території, на якій виникла
надзвичайна ситуація (виконує начальник ЦЗ школи );

–  участь у роботі тимчасових надзвичайних органів керівництва на
території дії надзвичайного стану в межах системи захисту населення і
територій (виконує начальник ЦЗ);

–    організація робіт щодо локалізації або ліквідації наслідків
надзвичайної ситуації (виконує начальник ЦЗ, командири НФ ЦЗ);

  • забезпечення стійкого функціонування закладу, першочергового життєзабезпечення учасників навчально-виховного процесу і працівників , які залишились і працюють (навчаються) в умовах надзвичайного (особливого) стану (виконує начальник ЦЗ);
  • здійснення безперервного контролю за станом довкілля в районі надзвичайного стану, за обстановкою на аварійних об’єктах закладу і прилеглих до них територіях (виконує НШ ЦЗ );

 

  • контроль за дотриманням особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування територією, де запроваджено надзвичайний стан (виконує НШ ЦЗ школи );
  • посилення охорони громадського порядку та організація забезпечення життєдіяльності учасників навчально-виховного процесу і працівників школи (виконує начальник ЦЗ школи , командири НФ ЦЗ);
  • звітування про розвиток надзвичайних ситуацій начальнику ЦЗ РУО та оповіщення (інформування) учасників навчально-виховного процесу та працівників школи (виконує начальник ЦЗ ).

У разі раптового нападу противника проводяться:

 

а) При можливому  раптовому  нападі противника:

З отриманням сигналу «ПОВІТРЯНА НЕБЕЗПЕКА» і протягом 7-10 хвилин до нападу противника:

  • негайно довести сигнал (інформацію) до учасників навчально-виховного процесу і працівників школи (виконує НШ ЦЗ );
  • забезпечити укриття учасників навчально-виховного процесу і працівників школи у приміщеннях першого поверху будівлі гімназії та у підвальному приміщенні (виконує начальник ЦЗ , командири НФ ЦЗ);

–    провести заходи світломаскування приміщень і окремих будівель
школи (заступник директора по МТЗ, вчителі);

б) Після нападу противника з отриманням сигналу « ПОВІТРЯНА НЕБЕЗПЕКА МИНУЛА» або за розпорядженням начальника цивільного захисту РУО передбачаються:

– збір і приведення в готовність до виконання завдань невоєнізованих
формувань ЦЗ (виконує НШ ЦЗ , командири НФ ЦЗ);

  • прискорене пристосування та обладнання підвальних та інших заглиблених приміщень, приміщень першого поверху для укриття учасників навчально-виховного процесу і населення, яке збереглося, та формувань, які проводять рятувальні та інші невідкладні роботи, на випадок повторного удару противника (виконує НШ ЦЗ , заступник директора );
  • видача засобів індивідуального захисту учасникам навчально-виховного процесу; здійснення інших заходів медичного, протирадіаційного і протихімічного захисту (виконує НШ ЦЗ , командири НФ ЦЗ);
  • проведення рятувальних та інших невідкладних робіт силами об’єктових невоєнізованих формувань та місцевих сил цивільного захисту постійної готовності (виконує НЩ ЦЗ , командири НФ ЦЗ);

– взаємодія з начальником ЦЗ РУО при веденні цивільного захисту в
умовах раптового нападу противника з питань інформації про час, місце і
масштаби застосування противником засобів масового враження; радіаційну,
хімічну, біологічну (бактеріологічну), інженерну, пожежну і медичну
обстановку; отримання допомоги в проведенні рятувальних та інших
невідкладних робіт (виконує начальник ЦЗ ).

  1. IV. Матеріально-технічне забезпечення захисту особового складу на випадок раптового нападу противника, за режимами дій: в повсякденній діяльності, підвищеної готовності, надзвичайної ситуації, надзвичайного та воєнного стану за складовими: спостереження, оповіщення, взаємодії, протирадіаційного, протихімічного, медичного, інженерного захисту та евакуації (розосередження).

У разі загрози та виникнення надзвичайної ситуації для проведення заходів цивільного захисту планується залучити як власні сили так і сили місцевого підпорядкування:

У школі  створені невоєнізовані формування, у тому числі:

  • ланка пожежогасіння
  • ланка охорони громадського порядку
  • санітарний пост
  • пункт видачі

Формування укомплектовані особами з числа працюючого персоналу та вчителів за принципом сумісництва. Для проведення заходів (робіт), пов’язаних з пошуком і рятуванням потерпілих, наданням їм першої медичної допомоги, гасінням пожежі, укріпленням та обрушенням (в разу необхідності) конструкцій, демеркуризацією речовин, які вмішують ртутні сполуки та дегазацією інших хімічно-небезпечних речовин планується залучати формування районного (міського) та центрального (міністерств, відомств) підпорядкування. Наведені вище формування залучаються для проведення заходів (робіт) в інтересах школи на підставі планів взаємодії, що розробляються управлінням, відділом з питань НС району (міста) і узгоджуються відповідними органами управління.

Розвідка.

Даними про радіаційну, хімічну, санітарно-епідеміологічну та інші види обстановки школа буде забезпечуватися через начальника ЦЗ управління освіти району по тел. 3-12-45

 

Хімічне забезпечення

Хімічне забезпечення організується з метою забезпечення дітей та персоналу засобами індивідуального захисту . Простіші засоби захисту органів дихання (ватно-марлеві пов’язки) виготовлюються власними силами при загрозі радіоактивного забруднення місцевості. Контроль за станом санітарно-епідеміологічної обстановки та дотриманням санітарно-гігієнічних норм здійснюється районною санітарно-епідеміологічну станцією та медпунктом

Інженерне забезпечення.

Інженерне забезпечення здійснюється з метою недопущення (зниження) опромінення дітей та персоналу школи при раптовому випаданні радіоактивних опадів, а також захисту людей при раптовому нападі супротивника шляхом укриття дітей та персоналу в підвалі та приміщенні школи або на першому поверсі кабінетах з їх герметизацією та затемненням вікон.

  1. V. Організація зв’язку управління, оповіщення і взаємодії

Управління заходами ЦЗ здійснюється із пункту управління школи , який розташований у кабінеті директора .

При радіоактивному забрудненні місцевості пункт управління розгортається у підвальному приміщенні або на І поверсі.

При виконанні евакозаходів (в разі загрозі хімічного та радіоактивного зараження, при пожежі) управління здійснюється начальником ЦЗ та штабом ЦЗ, які знаходяться постійно разом з учнями та персоналом.

Зв’язок з начальником ЦЗ РУО здійснюється через міську телефонну мережу та за допомогою мобільного телефонного зв’язку, електронного зв’язку у мережі Інтернету.

Додатки:

  • Схема управління, зв’язку, оповіщення працівників
  • Календарний план дій органів управління, сил і структурних підрозділів
  • План евакуації з схемою проведення евакуації
  • Особисті плани дій керівного складу об’єкта та командирів невоєнізованих формувань цивільного захисту.

Начальник штабу ЦЗ

 

 

Опубліковано у Організація ЦЗ у школі, Цивільний захист. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *