ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ У НАТОВПІ

Статистика свідчит, що у місцях, де збирається дуже багато людей, наприклад, у школі, кінотеатрі, на стадіоні, у місцяї, де відбуваються концерти популярнрих серед молоді виконавців, некеровані панічні дії можуть викликати навіть лдюдські жертви. Щоб не загинути у натовпі, найкраще – не потрапляти в нього.

Потрібно памятати, що найнебезпечніше – це бути затиснутим і затоптаним у натовпі! Найбільша тіснява буває у дверях, перед сценою, на виході із стадіону.

Не можна наближатися до вітрин, скляних дверей, металевих парканів, до яких можуть притиснути і роздушити. Якщо натовп захопив вас, не чиніть йому опору. Необхідно глибоко вдихнути, зігнути руки в ліктях, підняти їх так, щоб захистити грудну клітку. Також важливо не тримати руки в кишенях, не чіплятисяні за що руками – їхможуть зламати. Якщо є можливість, потрібно застібнути одяг, зібрати волосся. Високі підбори також можуть коштувати життя, як і розв’язаний шнурок. Позбавтеся від речей, які заважають вашим рухам, перш за все, від окулярів, краваток, шарфів. Фотоапарат, відеокамера, парасолька теж можуть бути смертельно небезпечними у некерованому натовпі. В екстремальній ситуації небезпечна навіть авторучка або гребінець у нагрудній кишені. Якщо щось впало, ні в якому разі не намагайтесь підняти – життя дорожче.
Головне завдання в натовпі – не впасти. Якщо збили з ніг, потрібно спробувати згорнутися клубком і захистити голову руками, прикриваючи потилицю. При будь-якій можливості треба спробувати встати.
Врахуйте, куди прямує натовп. Ваше завдання: визначити шляхи відступу і, побачивши їх, виринути із натовпу. Порятунок у тому, щоб піти дворами або під’їздами. Для дітей важливо намагатися не відвідувати місця масового скупчення людей без супроводу дорослих.

Поставтесь до цих порад уважно, та при нагоді використовуйте, адже від цього залежить ваше здоров’я, а іноді, навіть життя.

Опубліковано у "Школа сприяння здоров'я". Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *