Україна у Другій світовій війні. До 70-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Українці Закарпаття були першими у міжвоєнній Європі, хто не змирилисяіз анексією власної території. Зі зброєю в руках вони стали на захист своєї свободи від агресії у березні 1939 р.
             Від самого 1 вересня 1939 р. літаки Люфтваффе бомбардували Галичину та Волинь.
Протягом Другої світової війни бойові дії двічі прокотилися усією територією України. Харків, одне з найбільших міст України, переходило з рук у руки чотири рази.Українці перетворилися на гарматне м’ясо відразу для двох диктаторів – Гітлера та Сталіна. У Червоній Армії загинув кожен третій (порівняно з кожним 20-м в армії Великої Британії). Причина такої жахливої ситуації була простою – Сталін не рахувався із жодними втратами, виходячи із логіки «Баби іще понароджують!»Наслідком зіткнення двох тоталітарних режимів стали небачені жертви як серед військових, так і серед цивільного населення України; територія між Карпатами і Доном перетворилася на Криваві землі. Такою була для українців ціна відсутності власної незалежної держави.
           Українці боролися проти Гітлера та його союзників у арміях Польщі та СРСР, Канади і Франції, Сполучених Штатів Америки та Чехословаччини, на фронтах Європи, Північної Африки та Південно-Східної Азії, на Тихому та Атлантичному океанах.
            Українець Олексій Берест був одним з тих, хто встановив радянський прапор над Рейхстагом у Берліні, а українець Майкл Стренк – одним із 6 морських піхотинців, що підняли прапор Сполучених Штатів над Іводзимою. Але лише Українська Повстанська Армія виступала у тій війні під українським національним прапором.

Завантажити українську брошуру у форматі pdf    

Download English brochure in pdf format

Завантажити довідкове видання “Україна у другій світовій війні” у форматі для друку можна тут: http://www.ex.ua/89482936

Український кризовий медіа-центр за ініціативи Українського інституту національної пам’яті та Адміністрації Президента України.

Опубліковано у Агенція новин. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.