День спільних дій в інтересах дітей в Україні

На першому році своєї незалежності Україна ратифікувала Конвенцію Організації Об’єднаних Націй про права дітей, що була прийнята 20 листопада 1989-го. Конвенція базується на чотирьох основних принципах: першочерговість інтересів дитини; забезпечення повноцінного життя та розвитку; залучення до громадського життя; відсутність дискримінації.

Відповідно до цього міжнародного документа реалізується державна політика, що має на меті покращення становища кожного із 9,5 млн. дитячого населення в Україні, зокрема, зменшення числа дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, потерпають від насильства та скрути проблемою бездоглядних, хворих, неосвічених підлітків, котрі мало не щодня потерпають від насилля, переймаються й уряди багатьох економічно розвинених країн. А ще б’ють на сполох численні громадські організації — члени Регіональної мережі країн Центральної та Східної Європи, СНД та Балтії, що співпрацюють із ЮНІСЕФ. Уже півроку вони проводять кампанію “Не залишати без уваги жодної дитини”. Організатори акції прагнуть поліпшити ситуацію щодо дитячих прав у кожній окремо взятій країні, а також нагадати главам держав про взяті ними зобов’язання щодо дотримання положень Конвенції ООН.

Україна теж долучилася до цього широкомасштабного заходу. В 2003 році на Всеукраїнському Форумі неурядових організацій було започатковано проведення 20 листопада в Україні «Дня спільних дій в інтересах дітей». Це рішення   підтримали центральна влада, благодійні фонди й підприємці. Тож сьогодні в усіх регіонах України відзначатимуть “День спільних дій в інтересах дітей”
Упродовж тижня 250 волонтерів Київського центру соціальних служб для молоді поширюватимуть біля станцій метро інформаційні буклети про права дитини, а ще майже двісті фахівців цієї служби спільно з представниками громадських організацій, підприємцями і депутатами провідують хлопців та дівчат із кризових родин. До речі,  буде відзначено найкращих волонтерів, котрі працюють за програмами “Делегати дитячих прав” та “Правова освіта молоді”.

Внесе свою дещицю в програму спільних дій в інтересах дітей і компанія “МакДоналдс”. У 16 містах України, де є ці заклади швидкого харчування, 20 листопада пройде акція “Всесвітній день допомоги дітям у “МакДоналдс”. За словами керівника Департаменту державних і громадських зв’язків Михайла Шуранова, на кошти, виручені цього дня від продажу “картоплі-фрі” та “картоплі по-селянськи”, придбають медичне обладнання для дитячих лікарень та інтернатів. Планується, що у благодійній акції візьме участь заступник Київського міського голови — секретар Київради .

У Києві було підписано зведений план дій уряду України і Дитячого фонду ООН , котрий передбачає виділення дев’яти мільйонів доларів США на реалізацію програм у нашій країні. За словами голови Державного комітету у справах сім’ї та молоді, отримані кошти спрямують на створення поліклінік, відкриття центрів матері і дитини, розвиток дитячих будинків сімейного типу, підтримку хлопців та дівчат з особливими потребами, а також молодіжної програми “Здоровий спосіб життя”. До речі, в Україні діє державна програма попередження дитячої безпритульності. Під час профілактичних рейдів соціальні працівники виявили протягом року понад 25 тисяч маленьких волоцюжок, з яких кожен четвертий дістав кваліфіковану допомогу. Також за останні півроку в Україні відкрито три притулки для неповнолітніх і три центри соціально-психологічної реабілітації, а також десять дитячих будинків сімейного типу.

Конвенція ООН про права дитини передбачає й висококваліфіковану медичну допомогу юним.

Проведення на Всеукраїнському рівні Дня спільних  дій у інтересах дітей покликане зосередити увагу всіх громадських, державних та суспільних інституцій, засобів масової інформації, батьків та самих дітей на вирішення найбільш нагальних проблем дитинства, на створення умов для благополучного зростання дитини у колі здорової сім’ї; закріплення основних прав та гарантій дітей у нормативно-правових документах шляхом реалізації прав дітей, забезпечення їхніх інтересів у реальних соціально-економічних та духовно-культурних умовах з урахуванням їх реальних потреб.

Цього року до Дня спільних дій планується проведення засідань дитячих парламентів, круглих столів з питань забезпечення прав дітей, прес-клубів, прес-конференцій, благодійних акцій, виставок, концертів, спортивних змагань інших заходів для дітей та за їх участю.

В Україні продовжується робота щодо попередження безпритульності та бездоглядності дітей, попередження жорстокого поводження, насильства, протидії залученню дітей до найгірших форм праці.

З метою профілактики негативних явищ в дитячому середовищі службами у справах дітей спільно з центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, органами освіти, підрозділами кримінальної міліції у справах дітей проводився Всеукраїнський рейд «Урок», у ході якого виявлено 5947 дітей (7050 дітей у 2006 р.), які не приступили до занять у навчальних закладах. З них 1576 дітей повернуто до загальноосвітніх навчальних закладів, 283 – до інтернатних закладів, 89 дітей працевлаштовано, 128 – влаштовано до притулків та центрів соціально-психологічної реабілітації.

В цілому основні засади та пріоритети “дитячої” політики чітко виписані у чинному законодавстві України. Так, у Законі України “Про забезпечення організаційно-правових умов соціально-правого захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” однією з основних засад державної політики визначено створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї (ст.3). У статті 6 цього ж закону передбачено, що за умови втрати дитиною батьківського піклування відповідний орган опіки та піклування повинен вжити вичерпних заходів щодо влаштування дитини в сім’ї громадян України – на усиновлення, під опіку або піклування, у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. А влаштування дитини до закладу для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не позбавляє органи опіки та піклування за місцем походження та за місцеперебуванням дитини від обов’язку продовжувати діяльність щодо реалізації права цієї дитини на сімейне виховання (ст.6).

Таким чином, у статті 6 і визначено пріоритетні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це: усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу.

Вона базується на забезпеченні шести основних прав дітей: права на життя та охорону здоров’я, права на сім’ю, на безпечне середовище, права на освіту та розвиток, на соціальну підтримку та захист дітей з сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, права молоді з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Таким чином, в Україні ведеться робота щодо захисту прав дітей. А ми, діти, щоб захистити свої права   повинні знати їх і вимагати від дорослих виконання обов’язків по відношенню до нас.

Опубліковано у Виховна робота, Виховні заходи. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.