Здорове харчування школяра. Пам’ятка для батьків: в яких продуктах «живуть» вітаміни

Пам’ятка для батьків: в яких продуктах «живуть» вітаміни .

Вітамін А — забезпечує нормальний стан слизових оболонок і шкіри, покращує опірність організму, відповідає за нормальний стан зору. Вітамін А міститься в рибі і морепродуктах, печінці, абрикосах, моркви.

Вітамін В1 — покращує травлення, зміцнює нервову систему і пам’ять. Цей вітамін знаходиться в овочах, рисі, м’ясі птиці.

Вітамін В2 — зміцнює нігті і волосся і позитивно впливає на стан нервів. Вітамін В2 міститься в яйцях, молоці, капусті брокколі.

Вітамін В6 — відповідає за нормальну роботу печінки, покращує кровотворення, благотворно впливає на функції нервової системи. Цей вітамін міститься в яєчному жовтку, пивних дріжджах, бобових і в цілісному зерні.

Вітамін В12 — стимулює ріст, сприяє кровотворенню, покращує стан центральної та периферійної нервової системи. Міститься в м’ясі, сирі, морепродуктах.

Вітамін РР — регулює рівень холестерину і покращує кровообіг. Вітамін РР міститься в рибі, м’ясі, горіхах, овочах, у хлібі грубого помелу.

Пантотенова кислота — благотворно впливає на функції нервової системи і рухову функцію кишечника. Міститься в яєчному жовтку, м’ясі, квасолі, кольоровій капусті.

Фолієва кислота — необхідна для росту і нормального кровотворення. Це «зелений» вітамін, фолієвої кислоти багато в шпинаті, зеленому горошку, савойської капусти і т.д.

Біотин — відповідає за стан шкіри, нігтів і волосся, регулює рівень цукру в крові. Біотин міститься в яєчному жовтку, буром рисі, соєвих бобах, помідорах.

Вітамін С — корисний для імунної системи, сполучної тканини і кісток, прискорює загоєння ран. Вітаміну С багато в шипшині, обліписі, солодкому перці, чорній смородині, лимоні.

Вітамін D — зміцнює зуби і кістки. Вітамін D знаходиться в печінці, ікрі, яйцях, молоці.

Вітамін Е — бореться з руйнівною дією вільних радикалів, впливає на функції ендокринних і статевих залоз, сповільнює старіння. Міститься в горіхах і рослинних маслах.

Вітамін К — відповідає за нормальну згортання крові. Цей вітамін знаходиться в шпинаті, кабачках, салаті і білоголової капусти.

Всім відоме тріо основних поживних речовин — білки, жири, вуглеводи — містяться у всіх видах продуктів в різному співвідношенні, але якість цих речовин безпосередньо залежить від виду та якості продукту.

Білки — це будівельний матеріал для клітин організму. Для зростаючого організму білки особливо важливі, тому слід усвідомлено підходити до цього питання. Більшість батьків свято переконані, що м’ясо є кращим постачальником білка в організм, і посилено напихають дітей котлетами, смаженими стегенцями і пельменями. Але, на думку дієтологів, дітям найкраще давати рибу, яйця і молочні продукти — саме їх білки найкращим чином засвоюються. Не забувайте про рослинні білках — вони містяться в бобових. Квасоля, боби,, соя (не та, що в ковбасі, а справжні соєві боби) — все це розмаїття повинно з’являтися на столі не рідше 2-3 разів на тиждень. А м’ясо, так улюблене багатьма — всього лише пару раз, і то в вареному, тушкованому або запеченому вигляді, і вже ніяк не в смаженому. Окремо потрібно сказати про ковбасу, сосиски і сардельки. У дитячому харчуванні ці «делікатеси» не повинні з’являтися зовсім! Разом з корисним білком ваша дитина отримає масу абсолютно не корисних інгредієнтів начебто барвників, ароматизаторів, ідентичних натуральним, консервантів і інших «радощів». Не купуйтеся на назви типу «Ковбаса Дитяча» або «Сосиски Дитячі», нічим, крім назви, вони від звичайних не відрізняються (а інший раз і гірше бувають!). Якщо ваша сім’я любить бутерброди, приготуйте домашню ковбасу або її спрощений варіант.

Жири є головним постачальником енергії в наш організм, забезпечують всмоктування жиророзчинних вітамінів у кишечнику, беруть участь у багатьох процесах життєдіяльності клітин тіла, а жирові запаси в тілі необхідні для підтримки та амортизації внутрішніх органів і для теплоізоляції. Так що без жирів нікуди. Навіть якщо ваша дитина страждає ожирінням, це не привід садити його на низкожировую дієту. Всі види жиру по-своєму корисні й необхідні. Віддавайте перевагу рослинним оліям (бажано, нерафінованою) і не забувайте про вершковому маслі, тільки вибирайте якісне, без різних добавок. Достатня кількість жиру міститься у вершках, сметані, м’яких сирах, свинині, м’ясі індички та качки. Але в той же час не забувайте про норму!

Вуглеводи є невід’ємним компонентом клітин і тканин всіх живих організмів. Вони служать джерелом енергії, а також виступають в якості запасних поживних речовин. Вуглеводи бувають швидкими й повільними. Швидкі (або прості) вуглеводи швидко засвоюються організмом і так само швидко витрачаються. Швидкі вуглеводи підрозділяються на моносахариди (глюкоза, фруктоза, галактоза) і дисахариди (сахароза, лактоза, мальтоза). Прості вуглеводи містяться в солодких фруктах, овочах, ягодах, молочних продуктах, пиві. Повільні (або складні) вуглеводи (крохмаль, глікоген, клітковина, інсулін, пектинові речовини) повільно вивільняють цукор в кров, ніж підтримують постійний рівень енергії і допомагають довше зберігати відчуття насичення. Повільні вуглеводи містяться в картоплі, зернових і бобових культурах, дріжджах, морепродуктах, фруктах. Незважаючи на те, що непомірне споживання швидких вуглеводів може привести до ожиріння і діабету, зовсім відмовлятися від них не можна. Тільки замість солодких булочок і цукерок купуйте дітям фрукти, ягоди, мед і сухофрукти, це набагато корисніше. Що ж до повільних вуглеводів, то саме на них потрібно звертати особливу увагу, готуючи дитинчаті сніданок і вечерю.

Опубліковано у Сторінка медичної сестри. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.