Здолаємо туберкульоз разом!

Туберкульоз у дітей – протікає як складне інфекційне захворювання, викликане потраплянням в організм дитини збудника — Mycobacterium tuberculosis. Ця бактерія має і ще одну назву — паличка Коха. Саме Роберт Кох у 1882 році відкрив небезпечну бактерію і довів, що захворювання на туберкульоз має інфекційний характер.

Це захворювання у дітей протікає трохи інакше, ніж у дорослих. Це пов’язано з недосконалою імунною системою дитини, яка ще не може повною мірою протистояти бактеріям. Саме тому даний недуга, особливо у малюків до 2-х років, протікає дуже важко і викликає різні ускладнення.

 Причини розвитку туберкульозу у дитини

Заражаються паличкою Коха практично всі діти, але в більшості випадків бактерії малоактивні і імунітет справляється з ними.

На думку лікарів, це навіть корисно для активного розвитку імунітету дитини. Але при певних обставинах, таких як погане харчування, перевтома, нестача вітамінів або погіршення умов проживання, збудники туберкульозу можуть стрімко розвиватися і викликати захворювання.

Шляхи потрапляння бактерій, що викликають туберкульоз, в організм людини.

1.  Існує версія, яка має практичне підтвердження, — можливе зараження плоду ще в утробі матері. Це так званий конгенитальный туберкульоз. Однак такий шлях потрапляння інфекції в організм дитини є дуже рідкісним, та в більшості випадків збудники туберкульозу потрапляють під час позаутробного життя дитини.

2.  Найчастіше інфікування паличкою Коха відбувається аерогенним шляхом — через повітря. У цьому випадку бактерії передаються крапельним шляхом або через пил, на якій можуть осідати частинки мокротиння хворих на туберкульоз. Якщо в сім’ї дитини хоч один з членів його найближчого оточення хворіє на туберкульоз, ймовірність зараження досягає 80%.

3.  Ще один шлях потрапляння бактерії в організм дитини через їжу. У більшості випадків паличка Коха потрапляє в організм через молоко заражених туберкульозом корів. На сьогоднішній день такий шлях інфікування спостерігається у 15% випадків зараження.

  У дітей найчастіше зустрічається туберкульоз легенів (75-80%), але може проявитися і позалегенева форма хвороби. Він вражає шкіру, очі, кісткові тканини, мозок, сечостатеву систему, кишечник.

 Туберкульоз легень в дитини

 Супроводжується сухим кашлем, який є більш виразним зранку та вночі. Постійне кашляння тривалістю більше трьох тижнів є тривожним сигналом та приводом обов’язкового звернення до лікаря. При запущеній формі, коли відбувається значне прогресування туберкульозу, дитина іноді харкає кров’ю. В таких випадках туберкульоз легень в дітей ускладнюється легеневою кровотечею, яка є небезпечною для життя.

Туберкульоз інших органів у дітей зустрічається значно рідше та діагностується зазвичай методом виключення інших захворювань.

Туберкульоз головного мозку в дітей прогресує поступово, протягом кількох тижнів. Найчастіше він зустрічається в дітей, що хворіють на імунодефіцит, та при цукровому діабеті. В перші дні, крім ознак інтоксикації, в дитини спостерігається безсоння, головний біль, а вже з другого тижня починається блювота. При цьому головний біль стає більш інтенсивним. Протягом першого тижня в дитини спостерігаються менінгеальні симптоми, а саме: неврологічні розлади, симптоми Керніга і Брудзинського, ригідність потиличних м’язів.

Туберкульоз органів травної системи у дітей протікає при загальній інтоксикації та порушенні випорожнення (проноси чергуються із запорами). Також відзначаються симптоми диспепсії в дитини і болі в животі. При туберкульозі кишечника у дітей може розвинутись непрохідність.

Туберкульоз хребта, кісток і суглобів має симптоми, подібні до артриту: обмеження рухливості суглобів та біль в суглобах. При цьому підвищується схильність кісток до переломів.

Туберкульоз сечостатевої системи передбачає локалізацію інфекції в нирках. Діти скаржаться на біль в спині, при аналізі сечі визначаються домішки крові, спостерігається симптоматика нефриту. Значно рідше в дитини може розвинутись туберкульоз сечовивідних шляхів. В такому випадку захворювання проявляється у вигляді порушення сечовипускання та болючості при сечовипусканні. Окремо слід відмітити туберкульоз статевих органів у дітей, який у дорослому віці може стати причиною безпліддя.

Туберкульоз шкіри в дитини супроводжується виникненням щільних вузликів під шкірним покривом, які поступово збільшуються та, розкриваючись назовні, виділяють білу сироподібну масу.

  Можливі наслідки захворювання

При несвоєчасному чи неналежному лікуванні може виникнути ряд наслідків:

–  Розвиток плевриту (запалення зовнішньої оболонки легких)

–  Виникнення легеневої кровотечі

–  За деякими даними затяжний туберкульоз може викликати і дитячий ревматизм

–  Серцева недостатність, що розвивається на тлі порушень в роботі легень і нирок

–  Може виникнути розрив альвеоли або бронха, внаслідок чого розвинеться пневмоторакс. У цьому випадку в плевральній області утворюються скупчення пухирців повітря

–  Туберкульоз може поширитися на інші органи людини

–  Вегето-судинна дистонія

–  У період хвороби може поступово розвиватися і дитячий сколіоз.

На жаль, на сьогоднішній день залишається дуже високою ймовірність летальних випадків.

Як перевірити – чи хвора дитина? Це можна зробити за допомогою методу ранньої діагностики.

Діагностика хвороби

Враховуючи те, що туберкульоз може спочатку протікати без виразних симптомів, дуже важливим при діагностиці є ретельне проведення профілактичних обстежень. Для цього підліткам потрібно періодично проходити флюорографію грудної клітки, а малим дітям – пробу Манту (спеціальна методика туберкуліно-діагностики, яка визначає інфікованість туберкульозною паличкою по реакції тканин).

На сьогоднішній день основним методом визначення туберкульозу залишається рентгенографія легенів, яка виявляє вогнища інфекції не лише в легенях, але й в інших органах.

Також для виявлення збудників виконують посів мокротиння, виділень шкіри, промивних вод шлунка і бронхів.

 Заходи реабілітації

Після проведення лікування ще протягом тривалого часу зберігається небезпека повторного розвитку захворювання. Тому відновлювальна реабілітація має величезне значення для ефективного повного виліковування від цієї хвороби. Весь цей період слід перебувати під постійним наглядом лікарів-спеціалістів. Медикаментозний курс призначається і під час реабілітації, від його виконання залежить швидкість одужання.

Також рекомендується після проходження медикаментозного лікування щорічно відправляти дитину в спеціальні санаторії, де клімат і медичні процедури допоможуть впоратися з наслідками захворювання.

 Засоби і способи профілактики

Дітям у самий перший день народження для профілактики туберкульозу вводять вакцину БЦЖ або БЦЖ-М, тобто, робиться щеплення новонародженим. Це є ефективним профілактичним засобом, що знижує ризик можливих важких наслідків захворювання і зменшує смертність. У шкільному віці так само проводиться вакцинація — дітям проводять ревакцинацію БЦЖ, яка відновлює дію вакцини на організм.

  Дитині категорично заборонено контактувати з хворими на туберкульоз. При наявності хворих членів сім’ї слід ізолювати дитину. Необхідно обмежити перебування дитини, особливо грудного, в громадських місцях.

  Для підвищення імунітету, здатного протистояти паличку Коха, рекомендується давати дитині вітаміни. Правильне харчування також відіграє величезну роль для нормальної роботи організму.

 Прогноз при туберкульозі

На сьогоднішні день захворювання дітей туберкульозом при вчасному виявленні та початку лікування має сприятливий прогноз. Тобто, туберкульозні вогнища швидко гояться, зникають клінічні ознаки і настає одужання. Однак у місцях локалізації інфекції після лікування можуть залишатися ділянки фіброзу і рубці, які містять пасивні бактерії. Внаслідок цього, коли імунітет дитини погіршується, рецидив захворювання може знову повторитись. Щоб простежити за наслідками лікування дітей після проведення курсу терапії ставлять на диспансерний облік та періодично обстежують. Загалом після лікування туберкулінова проба дітей залишається позитивною.

При несвоєчасному наданні допомоги, або при відсутності лікування, летальний наслідок буває у 50% випадків. Слід зазначити, що прогноз є набагато гіршим у ВІЛ-інфікованих дітей та пацієнтів, що хворіють діабетом.

Опубліковано у Сторінка медичної сестри. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.