Кабмін запровадив обмеження через коронавірус

Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу поширення коронавірусу COVID-19 в Україні. Навчальні заклади відправлять на карантин, а в країні обмежать масові заходи.Про це йдеться на сайті Кабміну.Серед іншого урядовці ухвалили рішення виділити 100 мільйонів гривень на першочергову закупівлю засобів індивідуального захисту для поточних потреб міністерств, відомств та служб, а також для поповнення держрезерву.Одночасно, задля виконання цього рішення до 1 червня заборонити експорт товарів протиепідеміологічного призначення, щоб гарантувати забезпечення необхідними засобами захисту населення. Кабміном запропоновано введення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів.
Також заплановано введення карантину в навчальних закладах строком на три тижні. Крім того, прийнято рішення закупити інфрачервоне обладнання для проведення скринінгу на відстані в Міжнародному аеропорті Бориспіль.
Яка ситуація з коронавірусом в Україні
Станом на 11 березня в Україні, як і раніше, тільки один зафіксований випадок зараження коронавірусом – у Чернівцях, у чоловіка, який подорожував Італією. Хворий перебуває під наглядом медиків.
Як передається коронавірус
Китайський коронавірус передається повітряно-крапельним і контактним шляхами. Тому рекомендується зберігати дистанцію з хворими людьми (безпечна відстань – більше 1,5 метра). Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустка, рукавички) після торкання об’єктів (тварин, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальних шляхів хворого або інфікованого.
Не можна заразитися від домашніх тварин або через посилку, відправлену з країни, де зафіксовано захворювання. У Всесвітній організації охорони здоров’я також заявили, що ризик зараження коронавірусом в результаті дотику до банкнот, монет або банківських карток, є дуже низьким.
Як уберегтися від коронавірусу
Симптоми коронавірусу з Китаю схожі з симптомами застуди: кашель, нежить, біль у горлі та головний біль, утруднення дихання, лихоманка. Ускладненням вірусу є пневмонія і відмова нирок. Інкубаційний період – 14 днів. Поки в світі немає ліків, призначених для профілактики або лікування інфекції. Пацієнтів лікують симптоматично.
Як і у випадку з будь-яким іншим вірусом, в зоні ризику знаходяться люди похилого віку і люди з хронічними хворобами і слабким імунітетом, медичні працівники, люди, у яких був прямий фізичний контакт з хворим.
ВООЗ рекомендує дотримуватися таких заходів безпеки:
• часто мити руки з милом або обробляти антисептичними засобами, уникати дотиків до свого обличчя;
• під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя;
• ретельно готувати їжу, зокрема, м’ясо і яйця;
• уникати контакту з хворими людьми, вчасно звертатися до лікаря у разі нездужання.

Опубліковано у Сторінка медичної сестри. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.