Шкільний вік — це час, коли організм дітей інтенсивно росте і розвивається, як у фізичному, так і розумовому аспекті. У школі у багато разів зростають навантаження на нервову систему дитини, адже саме тут він навчається правилам дорослого життя і самостійності. Враховуючи темпи росту організму дитини і зростаючі на нього навантаження в школі, дуже важливо правильно організувати харчування школяра і бути завжди в курсі того, наскільки збалансовано його денний раціон.
Більшість працюючих батьків дають дитині гроші для харчування в шкільній їдальні, а після робочого дня цікавляться його успіхами на уроках.Діти не бажають їсти в їдальні і віддають перевагу чіпсам, гамбургерам, сосисок у тісті, картоплі фрі, шоколадні батончики і газованих напоїв. Перекушуючи сухомятку, мозок дитини отримує помилковий сигнал, що він ситий. У дитини зникає апетит, а потрібних організму поживних речовин, мікроелементів і вітамінів він не отримує. Крім того, харчування сухомятку є причиною розвитку у дітей гастритів, захворювань щитовидної залози, погіршення зору та інших хронічних захворювань. Через дефіцит білка і вітамінів в організмі у дитини знижується успішність, він дуже швидко втомлюється на уроках. Крім того, незбалансоване харчування веде до порушення процесу зростання і постійного зараженню дітей інфекційними захворюваннями.
Харчування багатьох школярів далекі від ідеального і тільки батьки можуть змінити ставлення дитини до свого здоров’я. З дитинства треба виробити у дітей звичку харчуватися п’ять разів на день, з них три — гарячими стравами. Діти повинні дотримуватися наступний режим харчування: сніданок, другий сніданок, обід, полуденок і вечерю. Батькам з вечора слід поцікавитися тим, що хотів би з’їсти дитина вранці. Зазвичай всі діти, прокинувшись рано вранці, не хочуть їсти. Лаяти дитину перед школою і примушувати його їсти не треба. Самий поживний і корисний сніданок для дитини — каші. Можна приготувати вівсяну, гречану, манну або рисову кашу, щоб зацікавити дитину їжею покладіть в каші шматочки фруктів. Наприклад, бананів, хурми, яблук, винограду, курагу або родзинок.З напоїв вранці школяреві приготуйте чай, компот або какао. Дуже важливо, щоб раціон харчування школяра був різноманітним. Одні і ті ж страви не потрібно готувати кожен день. Якщо є можливість, то треба намагатися в обід організувати школяреві гаряче харчування.В склад обіду дитини повинні входити суп на м’ясному бульйоні, друге з гарніром з м’яса або риби, овочевий салат і сік або компот із фруктів. В полудень дитина повинна перекусити молоком і булочкою або какао з печивом. Вечеря школяр з’їсти повинен за дві години перед сном. Складатися повинен вечеря з гарячого блюда, наприклад, риби, запіканки, картопляного пюре, каші або яєчні. Для вечері можна подавати всі страви, які ви готуєте на друге. Протягом дня між основними прийомами їжі діти шкільного віку повинні вживати фрукти й овочі. Батькам слід врахувати при організації харчування школяра, що щодня дитина повинна отримувати м’ясо, молочні продукти, овочі, фрукти і хліб. Яйця, риба, сир, сир повинні бути присутніми в раціоні харчування дітей шкільного віку не рідше 2-х разів на тиждень
ПІДЖИВЛЯТЬ МОЗОК БОБОВІ, МОЛОКО ТА ЦИБУЛЯ
Старшим школярам доводиться навчатися більше, ніж молодшим (6—8 уроків у школі, 3—4 години забирають домашні завдання, ще й різноманітні курси потребують додаткової розумової напруги). Щоб упоратися із таким навантаженням, слід добре підживлювати мозок. Дитина повинна отримувати достатньо поживних речовин, але не перевантажувати себе зайвими калоріями, тому що переїдання сприяє припливу крові до травного тракту і відтоку її від мозку (тоді розумова діяльність послаблюється, з’являється сонливість і вже хочеться не вчитися, а спати). Щоб добре мислити і засвоювати потрібну інформацію, організму потрібні білок, крохмаль, вітаміни групи В та вітамін РР (нікотинова кислота), калій та кальцій. Білок виробляє хімічні речовини, які прискорюють реакцію і процеси мислення. Його достатньо в м’ясі, молочних продуктах, горосі, квасолі. Крохмаль містить глюкозу, яка допоможе підвищити розумову працездатність на кілька годин. Багато крохмалю в чорному хлібі, картоплі, горіхах, рисі, горосі, квасолі. Нервові клітини мозку не можуть добре функціонувати без вітамінів групи В та вітаміну РР. Отримати їх школяр може з риби, бобових, крупів (особливо гречаних, вівсяних), яєць, молочних продуктів, картоплі. Калій та кальцій позитивно впливають на імунну, нервову системи і поліпшують розумову діяльність. Вони в достатній кількості містяться в куразі, родзинках, йогуртах, м’якому та твердому сирі, молоці, кефірі, сметані, вершковому маслі. Щоб посилити здатність до концентрації уваги, додайте до меню дитини страви зі свіжої цибулі, вона допоможе кровопостачанню мозку. Активізують обмін речовин у мозку, поліпшать запам’ятовування морква, імбир та кмин. Якщо потрібно багато вчити напам’ять, запропонуйте школяреві з’їсти тарілку тертої моркви з кмином, імбирем та сметаною (сметана потрібна, аби повніше засвоївся каротин моркви). Іноді зосередитися заважає надмірна нервозність. Тож заспокоїтися допоможе шматочок шоколаду (але невеличкий), банани (вони містять речовини, які знімають стрес і сприяють концентрації уваги). Горіхи та зернята усунуть втому в разі тяжкої та тривалої розумової роботи.
ДЕЩО ПРО ВІТАМІНИ
Організм школяра буде добре рости і розвиватися, якщо отримуватиме належний комплекс вітамінів. Скажу про ті, які особливо потрібні школяреві. Вітамін А посилює опірність організму до інфекцій (коли дитина менше хворіє, вона активна й життєрадісна, що позначається й на навчанні). Нестача вітаміну А призводить до погіршення зору (це дуже небезпечно, адже учням щодня доводиться багато читати та писати, отже напружувати зір). Головним його джерелом є молоко та молочні продукти, особливо жирні — вершкове масло, сметана. Також він міститься в м’ясі, печінці, червоних, жовтих та оранжевих овочах і фруктах (буряки, червоний перець, яблука, гарбузи, морква). Моркву найдоцільніше їсти тушкованою чи вареною з будь-яким жиром (вершковим маслом, сметаною тощо), тоді повніше засвоюється попередник вітаміну А —каротин, і легко переходить в активний вітамін А. Нестача вітаміну D може призвести до рахіту (коли кістки стають ламкими і деформуються). Цей вітамін утворюється в шкірі під дією сонячного проміння (отже, дайте можливість дітям проводити час на сонечку). В основному він міститься в тваринних продуктах: жирних сортах риби (сардина, скумбрія, лосось), яйцях, молочних жирах, також у капусті. Важливе значення в нормальному розвитку організму школяра відіграє вітамін С. Він є потужним антиоксидантом (відновлює клітини), сприяє профілактиці анемії, стає на перешкоді інфекційним захворюванням. Через його нестачу кровоточать ясна, утворюються крововиливи на шкірі, шкіра стає сухою та блідою, з’являється загальна слабість, швидка психічна втома. Багато вітаміну С у шипшині (готуйте з плодів настій), лимонах, мандаринах, капусті, зеленому перці, чорній смородині (давайте у вигляді варення або чаю: запарюйте сухі ягоди склянкою окропу). Для нервової системи вкрай потрібні вітаміни групи В. Вони також стимулюють ріст, поліпшують діяльність печінки, впливають на стан шкіри, слизових оболонок. Потреба в них збільшується за психічної напруги (школяр може хвилюватися на уроках, олімпіадах, спілкуючись з однолітками, батьками, вчителями). Містяться ці речовини в горіхах, квасолі, картоплі, молоці та молочних продуктах, м’ясі, рибі, яйцях, гречаних крупах. Вітаміни групи В частково можуть синтезуватися нормальною мікрофлорою кишечнику, тому так важливо її підтримувати в належному стані. Для цього слід регулярно вживати кисломолочні продукти, також фрукти та овочі, багаті на клітковину, вони стимулюють перистальтику (ритмічні скорочення) кишечнику і оздоровлюють його. Приділіть належну увагу харчуванню свого школяра, поповніть його раціон потрібними для розвитку вітамінами, білками, вуглеводами та іншими поживними речовинами, і тоді він отримуватиме задоволення від навчання, а ви радітимете, що ваша дитина росте розумною та здоровою.