“Мови – це важливо!”

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» – звучало у заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.

В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження “Про відзначення Міжнародного дня рідної мови”.

Відтоді це свято стало ще одним днем пошанування рідної мови і в нашому закладі освіти, щоб розширити знання учнів про рідну мову, формувати розуміння того, що мова – скарб народу, розвивати їх комунікативну компетентність, виховувати почуття національної гідності, любові і поваги до рідної мови.

Саме сьогодні ми ще раз шануємо мову як «глибину тисячоліть» (Микита Шумило, український прозаїк, сценарист і перекладач ХХ століття).

Година інформування «Мова  –  духовний  скарб  нації» спонукала школярів замислитись над значенням рідної мови для розвитку кожного народу.

Класним керівником 2-Б класу Пархоменко В.М. проведено виховну годину «Народ скаже – як зав’яже», під час якої другокласники попрактикувалися у влучності вживання та розумінні народних прислів’їв та приказок про мову.

 

Учителі Гресь Л.В. та Ігнатьєва Н.А. підготували для учнів вікторину «Знавці української мови», учасники якої блискавично пройшли всі етапи і виявилися ерудованими у своїх знаннях.

Під час «круглого столу» «Значення української мови в історичному контексті» учні

6-Б класу під керівництвом Костоглод Л.А. обговорили важливі етапи становлення української мови.

Учні 9 класу взяли участь у написанні диктанту «Українське коріння» (Ігнатьєва Н.А.).

Бібліотекарем школи Цюцюрою В.М. організовано літературну виставку «Мова – це доля нашого народу», на якій зосереджує увагу присутніх щодо необхідності вивчення і популяризації української дитячої книжки, її авторів. Учні 3-Б класу проаналізували вірш І.Малковича «Наша мова – солов’їна.» в рамках поетичної сторінки «Які чудесні барви у нашій рідній мові». Школярі переконались: українська мова – барвистий килим самоцвітів, що віками ткали генії нації і прості люди, які називають себе українцями.

У школі панувала святкова атмосфера, учні почули багато цікавої інформації та отримали позитивні враження.

Опубліковано у Виховна робота, Виховні заходи. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.