Обережно – кір!

Кір є вкрай заразною важкою хворобою вірусного походження.

Кір залишається однією з основних причин смерті серед дітей раннього віку в усьому світі, навіть незважаючи на наявність безпечної та ефективної вакцини.

Збудником кору є вірус із сімейства параміксовірусів. Вірус кору зазвичай розвивається в клітинах, розташованих в задній стінці глотки і в легенях.

Ознаки та симптоми

Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після впливу вірусу і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з’являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік- плями Філатова-Коплика-Вельськ – специфічний клінічний ознака кори.

Через кілька днів з’являється висип, зазвичай на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по тілу і, в кінцевому підсумку, з’являється на руках і ногах. Вона тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому, висип виступає через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Хто піддається ризику?

Невакциновані діти раннього віку зазнають самому високому ризику захворювання на кір та розвитку ускладнень, включаючи смертельний результат. Заразитися кір може будь-яка людина, що не має імунітету – той, хто не була вакцинована або той, хто не виробив імунітет після вакцинації.

Передача інфекції

Висококонтагіозних вірус кору поширюється при кашлі та чханні, тісних особистих контактах або безпосередньому контакті з інфікованими виділеннями з носоглотки.

Вірус залишається активним і контагіозним в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин. Він може бути переданий інфікованою людиною протягом періоду часу, що починається за чотири дні до появи у нього висипу і закінчується через чотири дні після її появи.

Ускладнення

Кір найчастіше ускладнюється вторинною бактеріальною пневмонією. У дітей раннього віку виникають запалення гортані (ларингіт) і бронхів (бронхіт) .

У дорослих кір може сприяти розвитку менінгітів і менінгоенцефалітів, а також поліневритів. Рідкісне, але досить небезпечне ускладнення – коровий енцефаліт. Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей у віці до п’яти років або у дорослих людей старше 20 років. Найсерйозніші ускладнення включають сліпоту, енцефаліт (інфекцію, що приводить до набряку головного мозку), вушні інфекції і важкі інфекції дихальних шляхів. Серед груп населення з високими рівнями недостатності харчування і при відсутності належної медичної допомоги до 10% випадків кору закінчуються смертельним результатом.

У людей, що перехворіли на кір, виробляється імунітет проти неї на все життя.

Лікування

Кір лікують амбулаторно, госпіталізують хворих з важким ускладненим перебігом, або за епідеміологічними показниками.

Постільний режим призначається на весь гарячковий період. Достатньо ефективною етіотропної терапії в даний час не розроблено, лікування полягає в полегшення симптоматики та попередження ускладнень. В якості міри, що знижують токсикоз, рекомендують рясне пиття. Інтенсивні дезінтоксикаційні заходи проводяться у випадках вкрай тяжкого перебігу.

Хворим необхідно дотримуватися гігієна рота і очей, уникати яскравого світла. В якості патогенетичної і симптоматичної терапії призначають антигістамінні, жарознижуючі засоби, вітаміни та адаптогени. У ранні терміни захворювання помітно покращує перебіг прийом інтерферону. У разі загрози виникнення вторинної інфекції, призначають антибіотики широкого спектру дії.

Профілактика кори

Специфічна профілактика  полягає в планової вакцинації населення ЖКВ (живої корової вакциною). Першу вакцинації виробляють дітям в 12-15 місяців, ревакцинація здійснюється в 6 років.

Опубліковано у Сторінка медичної сестри. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.