Обережно – грип!

З початком осені українці все частіше хворіють на грип та ГРВІ.

Ще сто – двісті років тому за часів епідемії грипу повмирало багато людей через відсутність ліків. Зараз ліки існують, але недбале ставлення до лікування теж може привести до летального результату. Зазвичай грип приходить в Україну під час настання холодів і снігу. Ця зима – не виняток. Щоб грип не застав зненацька, необхідно знати симптоми і лікування грипу. Своєчасна і правильно підібрана терапія допоможе вилікувати хворобу і уникнути загострень.

Щорічно в нашій країні в осінній і зимовий період очікується спалах грипу. Так відбувається через те, що вірус постійно змінюється, ускладнюючи діагностику і лікування. Через постійні зміни вірусу у людини не може утворитися несприйнятливість до грипу. На даному етапі існує три основних типи штамів хвороби: А, В і С. Вони відрізняються розміщенням фрагментів РНК і антигенним спектром. У кожному типі є свій підтип, який змінює свої властивості під дією різних факторів. У зв’язку з мутацією багатьох видів вірусу, щорічно вчених хвилює питання, яким буде грипп.
Найважчі випадки грипу відносяться до А типу. Він виникає у людей, тварин, птахів. При цьому вірус може передаватися від птахів і тварин до людей. 

Вірус типу А провокує епідемії.
Вірус типу В має локальний характер. Найчастіше виникає у дітей, має середню важкість протікання.
Грип типу С має легку форму перебігу і вражає тільки людей з ослабленим імунітетом. Характерний вірус тільки для людей.

У зв’язку з тим, що імунітет для різних типів виробляється різний, то перехворівши одним видом грипу легко можна заразитися іншим. До того ж крім відомих трьох типів вірусу грипу існує більше 30 різновидів, які існують на території України.

Прихід вірусу в Україну

Грип відноситься до інфекційних захворювань і характеризується частими епідеміями. На можливість виникнення епідемії впливає мінливість вірусу під дією різних зовнішніх факторів, стан імунітету населення і людська сприйнятливість до вірусу.
Контролювати вірус практично не можливо, якщо почався спалах грипу, то захворіє від 30 до 50% населення.

Коли чекати грип в Україні

Говорять, що вірус з’явиться до зими, а друга хвиля прогнозується в січні-лютому 2019року. За статистикою щороку на грип хворіють близько 8 млн людей. При цьому офіційно ніде не можна знайти інформації про те, скільки людей загинуло від вірусу. Через те, що часто причиною смерті вказують не грип, а ускладнення ним викликане.

Симптоми грипу

Під час хвороби людина відчуває слабкість, підвищується тиск, не може повноцінно діяти, всі її сили йдуть на боротьбу з вірусом. Часто грип тягне за собою виникнення інших захворювань: системи дихання, нервів, серця, які важко піддаються терапії. Вірусом грипу заразитися легко, досить хворій людині чхнути в закритому приміщенні, як інфекція швидко поширюється. Заражена людина виділяє в навколишнє середовище частинки слини, яка містить вірус. Щоб не заразити оточуючих, хворому потрібно носити спеціальну маску, яка допоможе не поширювати інфекцію

Характерними ознаками грипу є:
висока температура (до 39-40 С)
біль в м’язах
відчуття холоду
мігрень
виснаження
сухість в носоглотці
кашель
розлад шлунка

Для зняття болю і першіння в горлі можна застосовувати льодяники, таблетки для розсмоктування, а також антисептичні спреї, які містять спирт. Для полегшення симптомів можна приймати парацетамол, який знижує температуру і знімає головний біль.

Всі лікарські препарати при грипі призначає тільки лікар, який оцінить стан хворого і підбере адекватне лікування. Будь-яке самолікування може призвести до тяжких наслідків. Серед не лікарських методів лікування можна відзначити постільний режим, вологе прибирання приміщення і провітрювання, достатній питний режим, правильне харчування. Постільний режим дуже важливий при хворобі, адже ізольований хворий зможе заразити меншу кількість людей. При провітрюванні і прибиранню кількість інфекції в приміщенні зменшується, вона не так поширюється. При хворобі з високою температурою тіла важливо вживати достатню кількість води.

При лікуванні не варто займатися звичною діяльністю, адже не долікований грип є причиною виникнення ускладнень. Вірус грипу небезпечний тим, що викликає різної складності ускладнення .

Профілактика гриппу

Оцінюючи досвід минулих епідемій, очевидно, що профілактика відіграє важливу роль у попередженні поширення захворювання. Для того щоб убезпечити себе в період грипу необхідно зробити щеплення, щоб в організмі виробилися антитіла для захисту. Щеплення дає захист на час від 6 місяців до року. Інакше людина автоматично потрапляє в зону ризику. При вживанні в їжу овочів і фруктів, організм насичується вітамінами, і має більше шансів протистояти інфекції. Вірус може передаватися через руки, якими людина торкається обличчя, і заносить інфекцію. Тому часте миття і дезінфекція рук знизить ризик зараження гриппом .Активний спосіб життя, заняття спортом допомагають наситити організм киснем, що призводить до збільшення імунних клітин.

Опубліковано у Сторінка медичної сестри. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.