Взаємовідносини в класному колективі підлітків

Взаємовідносини в класному колективі підлітків.

     Хочу почати з того, що вік ваших дітей на даний час найскладніший в житті підлітків, як у фізіологічному та психологічному, так і у соціальному відношенні. Саме зараз вони сумніваються у власних можливостях, виникають відчуття неповноцінності. Підлітки відчувають постійний тиск з боку дорослих і одночасно прискіпливе ставлення однолітків.

Самооцінка підлітка повністю залежить від схвалення чи несхвалення групи однолітків. Батькам потрібно зберігати контакт із підлітком у ці складні роки. Особливо це важливо тоді, коли мила і щаслива дитина на очах перетворюється на дратівливу й неспокійну. Одна з головних помилок батьків – це безкінечні словесні баталії з дітьми, що призводять лише до стресів та втрати взаєморозуміння. Тож менше сперечайтесь з вашими дітьми. Не робіть їх об’єктом постійних загроз, несправедливих звинувачень і образ. А головне не дошкуляйте їм постійними причіпками. Батьківський гнів не виправить підлітка.

Необхідно шукати шляхи впливу на поведінку, поєднуючи їх із закликами до любові, співпраці та взаєморозуміння. Присвятіть дитині хоча б один день. Згадайте, коли ви останній раз були разом на прогулянці, змініть тактику і поговоріть проте , що може очікувати на дитину в майбутньому, які інтереси чи захоплення  є вже зараз,  але ви про них не здогадувалися і тоді у вашої дитини не виникне бажання згаювати час десь поза домівкою  в сумнівному місці. Найбільш  поширена помилка батьків – це відмова визнавати їхню незалежність та зрілість. Ми намагаємось приймати за них рішення, дбайливо прикривати їх крилами, але так ми підштовхуємо підлітків на один із хибних шляхів: або пасивно сприймати наш захист, або постати у великому обурені, відвертаючи будь-яке наше втручання у своє життя. І тоді ваша дитина починає прислухатися до думки однолітків, піддається їх впливу, що веде до втрати контролю над поведінкою підлітка як зі сторони батьків, так і зі сторони викладачів.

Жахливою стала мова підлітків. Висловлюючи свою незадоволеність один одному, вони обмінюються лайливими словами. В школі ведеться боротьба з цими звичками. Але без допомоги батьків нам не впоратися. Перш за все, дорослі повинні самі забути про ці лайливі слова, а потім вже виховувати дитину.

Головна проблема підліткового віку – це конфліктність. В колективі, в якому навчаються ваші діти конфліктні ситуації розв’язуються  з застосуванням жорстокості. А жорстокість – це прояви агресії, навмисної дії направленої на заподіяння збитків, що й спостерігається в цьому класі.

Що може провокувати прояви агресивності? Це можливості дитини спостерігати за проявами насильства та жорстокості з раннього дитинства, похвала проявів агресії в дитинстві (дав здачу своєму кривднику) зростає в майбутньому в декілька разів, це і вплив телебачення, комп’ютерних ігор.   Як застерегти дитину від жорстокості : потрібно огороджувати її від можливості спостерігати чи самій проявляти насильство й жорстокість, слідкувати за тим, які фільми дивляться ваші діти, в які ігри грають, з ким спілкуються і головне не подавати приклад жорстокого поводженя.

Зазвичай, батьки не терплять хамства власної дитини, дають відсіч і ставлять його на місце. Але, як правило, такі методи діють недовго, бо будь-яке загострення стосунків лише підливає масла в огонь. Конфлікти виникають дедалі частіше, стають неконтрольованими. В таких ситуаціях батькам потрібно бути мудрішими, не провокувати свою дитину на грубість.

У цьому вам допоможуть наступні правила:

$11.      Погодьтеся з думкою, що ваша дитина вже виросла, її неслухняність – це прагнення вийти з-під вашої опіки.

$12.      Жодних нотацій. Змініть стиль спілкування, перейдіть на спокійний, ввічливий тон і відмовтесь від категоричних оцінок та суджень. Дитина має право на власну думку і власні висновки.

$13.      Ідіть на компроміс. Іще нічого нікому не вдалося довести за допомогою скандалу.

$14.      Поступіться, припинивши скандал і наступного разу так вчинить ваша дитина.

$15.      Не треба ображати єхидними зауваженнями або гриманням дверей – це викличе гнів, образу, злість. Умінню гідно виходити з важких ситуацій дитина навчається у вас. Якщо дорослі демонструють підлітку власну невитриманість, істеричність, непослідовність, важко чекати від нього доброї поведінки.

Любіть дитину! В сім’ї, де панує любов, де з дитиною розмовляють і пояснюють їй, що у світі важливішим є добро, виросте морально сильна  та хороша людина.

Опубліковано у Сторінка шкільного психолога. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.